ARGUMENTEN OM TEGEN EEN VUILVERBRANDER OP EUROPARK TE ZIJN

 1. Er is geen noodzaak een Vuilverbrander bij Coevorden te gaan bouwen. Er is nu al een tekort aan afval. Wijster heeft pas besloten(terwijl de vergunning al rond is) om niet uit te gaan breiden. Er is te weinig vuilaanbod.
 2. Slecht imago voor Coevorden. Waar denk je aan bij Wijster, Kalkar, Dodewaard, Borssele, enz. Juist! Aan de Vuilverbranders of Kerncentrales die daar staan. Daar ga je als toerist niet bij voorkeur naar toe.
 3. Het vuil dat hier verbrand gaat worden, wordt hier niet geproduceerd. Het moet uit andere delen van Nederland en Duitsland aangevoerd worden. Wij worden het afvalputje van Nederland door de bouw van deze gigantische vuilverbrander. Waarom moeten wij de rotzooi van een ander hier verbranden?
 4. Honderden vrachtwagens zullen dagelijks het vuil moeten aanvoeren. Stank en lawaai zullen het gevolg zijn. Dit geeft overlast. Slecht voor het milieu!
 5. Slecht voor de werkgelegenheid. De verbrander zelf zal hooguit enkele tientallen werknemers uit de directe omgeving aantrekken. Door de komst van de vuilverbrander zullen sommige bedrijven juist niet meer komen. Wie gaat er een broodbakkerij naast een vuilverbrander bouwen? Bestaande bedrijven(IAMS) worden in de problemen gebracht. IAMS is een groot bedrijf met veel werknemers. Zij produceert kwaliteits hondenbrokken en kattenbrokken. Voor het droogproces van deze brokken heeft men veel schone lucht nodig. Dat was één van de redenen om in Coevorden deze fabriek te bouwen. Deze lucht zuigt men aan van buiten. Op luttele honderden meters roken de schoorstenen van de vuilverbrander. Zal deze aangezogen lucht schoon zijn??? Wij denken van niet.
 6. Slecht voor de toeristische sector. Terwijl Coevorden dolgraag deze sector wil versterken, zal de komst van de vuilverbrander deze sector juist verzwakken. Slecht voor werkgelegenheid en middenstand.
 7. Natuurgebied De Laarschesbruch is erkend als belangrijk gebied voor tal van vogels. De Kleine Zwanen overwinteren hier massaal. Een Verbrander pal naast dit gebied zal dit geen goed doen.
 8. Gezondheid. In de Startnotitie van WESTO belooft men dat de Vuilverbrander de schoonste zal worden. Na doorberekening van onafhankelijke deskundigen blijkt het tegendeel. Ons geloof in WESTO is hiermee verloren. Wat zijn hun beloften waard?? Dus, ondanks alle beloften van WESTO geloven wij niet in een installatie die onschadelijk zal zijn voor onze gezondheid.  

  De installatie bij WIJSTER heeft zo'n 840 miljoen gekost(7 jaar geleden). Deze installatie werd naar de toen geldende beste technieken gebouwd. Nu(2005) kan het allemaal nog schoner. WESTO zegt dat haar installatie 80 miljoen gaat kosten en de schoonste zal zijn. Voor nog geen tiende deel van de bouwkosten van Wijster bouwt WESTO een schonere installatie. Of ze zijn gek in Wijster of ...............     Wij geloven dus niet dat WESTO voor 80 miljoen de schoonste installatie gaat bouwen.

  Terug